Du skal logge ind for at skrive en note

Velkommen til denne iBog om Teknologihistorie. Bogen er oprindelig lavet som en undervisningsbog til C-faget Teknologihistorie på htx, men den kan naturligvis bruges i alle andre sammenhænge hvor man arbejder med teknologi i et historisk perspektiv samt med samspillet mellem teknologi og samfund.

Da bogen er tænkt som en undervisningsbog, er den bygget op så den kan læses på flere niveauer. Samtidig med at man kan læse den som en traditionel bog, kan man også læse den som et websted med både over- og underordnede sider. Og naturligvis kan man springe både sider og kapitler over.

I en htx-sammenhæng må dette første afsnit om Teknologi og historie dog betragtes som obligatorisk. Det er her vi introducerer fagets genstandsområde og dets arbejdsmetoder. Vi diskuterer nogle af fagets centrale spørgsmål og ser på teknologihistoriens tidslinje og kanon – fra både en dansk og en international synsvinkel.

Herefter følger nogle kontrafaktiske afsnit hvor vi diskuterer hvad der ville være sket hvis historien var forløbet anderledes end den gjorde. Vi ved fx i dag at Nazi-Tyskland prøvede at udvikle atomvåben under 2. Verdenskrig, men også at de var langt fra målet. Men hvordan ville historien have udviklet sig hvis tyskerne faktisk var kommet før amerikanerne? Eller hvad hvis man aldrig havde opdaget elektromagnetismen eller fundet ud af hvordan man kan flyve?

Endelig afsluttes denne første del med et kapitel om Den lille teknologi i hverdagen. Meningen med det kapitel er at præcisere at den teknologiske udvikling ikke kun handler om de 'store' og samfundsforandrende opdagelser som vandhjulet, dampmaskinen, flyvemaskinen og atombomben, men at den teknologiske udvikling spiller en stor rolle på alle livets områder.

Mange af de 'små' opfindelser opleves i dag som nærmest naturgivne, men det er de jo ikke. Hvis vi går tilstrækkeligt langt tilbage i tiden, måtte mennesket leve uden fx briller, gafler, tændstikker, tandstikker, tandbørster og toiletpapir. Og hvordan klarede man sig så?

Du skal logge ind for at skrive en note
ISBN: 9788761628077. Copyright forfatterne og Systime A/S 2018